_DSC4834.JPG

“En exceptionell talang som med bländande teknik får sitt instrument att sjunga”

MEDIA

Filip Draglund spelar Blochs Proclamation med Kristiina Poska som dirigent framför Göteborgs Symfoniker.
Inspelat 9 januari 2014.


”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna.

I det första avsnittet träffar vi Filip på Solde kaffebar i Malmö där han berättar lite om sig själv. Vi får också följa med till Musikhögskolan där Filip har en master class med Håkan Hardenberger.

I det andra avsnittet får vi följa Filip under två dagar i samband med finalen i Sveriges största solisttävling för unga musiker, Solistpriset. I avsnittet medverkar även finalisterna David Huang och Frida Fredrikke Waaler Waervågen samt trumpetläraren Bo Nilsson.

 

I det tredje avsnittet i dokumentärserien "Så långt vingarna bär" får vi följa trumpetaren Filip Draglund under förberedelserna till den första konserten i serien "Hör och häpna" på Musikaliska i Stockholm. I avsnittet får vi också träffa fyra av Filips lärare. Två lärare på Musikhögskolan i Malmö där Filip studerar just nu och två lärare från barndomen. I avsnittet medverkar Filip Draglund, Michael Andréasson, Bo Nilsson, Håkan Hardenberger och Jonas Palsten.

 


Filip Draglunds Masterkonsert:

CV

Filip Draglund föddes i Solna 1987. 1998 började han på Musikskolan Lilla Akademien där han hann uppträda på de flesta stora scenerna i Stockholm. Han vann bl.a. guldmedalj (1:a pris) i Berlingske Tidendes Musikkonkurrence och uppträdde med Staffan Scheja under ”Musik på Engsö Slott”. Efter studierna på Lilla Akademien började Filip 2006 studera på Musikhögskolan i Malmö för den världsberömde trumpetaren Håkan Hardenberger och hans legendariska lärare Bo Nilsson. 2007 kvalificerade han sig till semifinal i Svenska Dirigent/Solistpriset och uppträdde bl.a. i Royal Albert Hall och Birmingham Symphony Hall.
Han har de senaste åren uppträtt som solist runt om i Sverige och på festivaler i bl.a. Spanien, Schweiz, Italien och Frankrike med Bayerisches Symphonieorchester München, Musikhögskolans i Malmö Symfoniorkester, Confidencens Sinfonietta, Lilla Akademiens Kammarorkester, Solna Brass m.fl.

Sommaren 2011 var han ”Artist in Residence” vid festivalen Ticcino Musica i Lugano, Schweiz tillsammans med brasskvintetten SoLi. Han har ett stort intresse för nutida musik och har uruppfört ett flertal verk. Han rör sig obehindrat mellan flera genrer och är även en aktiv kammarmusiker, bl a med Sveriges främsta ensemble för samtida musik, KammarensembleN, i recitaler med flera av Sveriges främsta pianister samt i musik av Astor Piazzolla tillsammans med den prisbelönte accordeonisten Daniel Andersson.

Han har mottagit stipendier från bl.a. Hans Dalborgs musikstiftelse, Solna Stad, Anders Sandrews stiftelse, Byggnads, Stiftelsen Sten K Johnsons musikstipendier. 2009 blev han av Yamaha utvald som YMFE-stipendiat.
2013 tilldelades han ett av Sveriges mest prestigefyllda musikstipendier, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium med motiveringen (av prof. Sven Erik Eriksson) ”Filip Draglund är en musiker med extraordinära kvaliteter. Hans förbluffande tekniska nivå tillåter honom att helt och fullt ägna sig åt sin tolkning av musiken. Genom en kombination av intensitet, integritet och musikaliskt flöde bjuder Filip på en interpretation som är fängslande, dramatisk och genuin”. 2015 tilldelades han Anders Walls Giresta-stipendium.

2013 blev han även utvald av P2 att representera Sverige i den internationella tävlingen New Talent som hålls i Bratislava. Över två miljoner lyssnare följde genom EBU Filips väg till finalen där han var solist med Slovakiska Radions Symfoniorkester.

2014 vann han både en av de största tävlingarna för brassmusiker, International Brass Competition i Gdańsk och som första bleckblåsare någonsin Ljunggrenska tävlingen i Göteborg.

Efter sin solistdiplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, där han studerade för professor Håkan Hardenberger, gjorde Filip 2015 en bejudlad diplomkonsert tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester. Han uppförde både Joseph Haydns trumpetkonsert och uruppförde den kritikerrosade trumpetconcertinon Surprise! som han beställt av tonsättaren Benjamin Staern.  Han har även studerat på diplomutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Joakim Agnas, solotrumpetare i Kungliga Filharmoniska Orkestern.

Under 2017 kan man bl a höra Filip på ett flertal av landets kammarmusikscener och även som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Benjamin Staerns "Surprise".

 

Pressbilder

Fotograf: Elias Gammelgård

KONTAKT

Agentur: Eliasson Artist Management
Kontakt: Andreas Lönnqvist (Artist Manager):
andreas (at) eliassonartists.com

 

f_draglund (at) hotmail.com   /   073 722 93 23

Namn *
Namn